Böcker i internetåldern

Att böcker är något som är på väg att dö ut är något som har pumpats ut emellanåt i medierna. För många gäller den totala motsatsen. Nu publiceras mer bra böcker än någonsin, allt tack vare internet och den tekniska utvecklingen.

en ipad på böcker

E-böcker

Det första man tänker på efter den meningen är självklart e-böcker. Vem som helst kan nu sätta ihop ett dokument med lite text i, kalla det en e-bok och börja sälja den online. Svårigheten ligger i att göra en bra bok som folk vill köpa.

Koncept som förläggare är tyvärr något som faktiskt har försvunnit mer och mer med e-boks revolutionen och som verkligen kan skada slutresultatet när man skapar en bok. Att få en andra synvinkel från en kompetent person med erfarenhet inom branschen kan vara ovärderligt.

On-demand tryck

Det andra stora framsteget inom tryckvärlden är digitala tryckpressar. Dessa möjliggör tryck på beställning där varje tryckt ark kan vara unikt, vilket i sin tur gör att man kan trycka upp böcker i mycket små upplagor.

Priset är högre per exemplar än vanligt offsettryck men det faktum att man inte behöver köpa in tusentals böcker innan man ens vet om människor är intresserade gör detta till ett väldigt bra alternativ för egenutgivare.

Egenutgivningstjänster

Som tur var finns det lösningar på de flesta av problemen som nämns ovan gällande egenutgivning. Alla tjänster som ett förlag gick in med finns nu att köpa individuellt från olika leverantörer.

Ett exempel är Vulkanmedia, de erbjuder allt från tryck och korrektur till omslagsdesign och marknadsföring.

Som du märker har möjligheterna när det gäller att ge ut böcker blivit otroligt mycket större sedan internet kom. Även om bokköp i handeln minskar så ökar utbudet och variationen av material.