Den bästa mjukvaran för att lätt skapa webbsidor

Att bygga hemsidor är inte längre något som bara personer med programmeringskunskaper kan åta sig att göra. Med intåget av verktyg med stöd för WYSIWYG (What You See Is What You Get) så kan i stort sett vem som helst knåpa ihop en duglig hemsida på en eller ett par dagar.WYSIWYG går ut på att man i realtid ser hur webbsidan kommer att se ut och att man kan dra ut diverse element på en blank duk för att bygga sin sida. Man ser alltså inte koden som utgör hemsidan, utan bara de visuella element som representerar den. Men vilken WYSIWYG-mjukvara ska man då använda?

  1. Adobe Dreamweaver – Detta är den mest kända och förmodligen bästa lösningen om du enkelt vill skapa webbsidor. Dreamweaver låter dig använda både WYSIWIG samt en kod-editor så att du kan få precis den webbsida du vill ha. Programmet har även en inbyggd webbläsare så att du snabbt kan kolla hur sidan faktiskt ser ut på internet. Man kan dessutom ladda ner gratis och icke-gratis tillägg för att utöka funktionaliteten.
  2. Quanta Plus – Detta är ett av de mest populära alternativen till Dreamweaver och är till skillnad från det programmet dessutom helt gratis. Användargränssnittet är väldigt likt det i Dreamweaver och du hittar även många av Dreamweavers funktioner.
  3. Aptana – Denna mjukvara är även den helt gratis och har Java som bas. Precis som Dreamweaver så stödjer den de vanligaste webbkodningsspråken och kan även användas för att utveckla applikationer till iPhone och dylikt.
  4. OpenBexi – Användargränssnittet i OpenBexi är webbläsarbaserat och designat för att dra och släppa diverse ”widgets”. Dessa kan inkludera bilder, text, diagram eller andra grafiska element. Det är helt gratis och relativt enkelt att använda. Det har dock sina begränsningar och är utan tvekan den minst kraftfulla lösningen på denna lista.