Inom webbdesign kan man ibland stöta på termen call to action. Detta är inte något unikt för just webbdesign utan en term som ursprungligen kommer från marknadsföring. Detta refererar till något som ska ge ett omedelbart svar eller uppmuntra till försäljning. Och eftersom så mycket säljs på nätet idag är call to action något som absolut har sin plats i webbdesign.
Ett väldigt vanligt sätt att formulera ett call to action är genom att använda sig av verbmoduset imperiativ, även kallad uppmaning eller befallning. Man försöker oftast att göra det kort och slagkraftigt, som denna sajt som helt enkelt valt “spela nu” som sin call to action. Detta är dock inte det enda sättet att uppmana till köp. En annan vanligt använd call to action är att visa att något endast är tillgängligt en viss tid eller för viss många. Detta inkluderar sådan som “begränsad tid endast”, “till de första hundra kunderna” eller liknande termer. När det dock gäller webbdesign är ju utmaning att ens call to action syns tydligt och är effektiv.
Det första man kan tänka på är placeringen av denna. Detta kommer att påverkas av ett antal olika faktorer beroende på det generella upplägget man har på sajten, men i regel brukar man föredra att ens call to action sitter relativt centralt på startsidan. Innan vi riktigt har något som fångar vår uppmärksamhet tenderar vi att titta väldigt centralt på en webbplats. Det händer dock att man som erfaren webbsurfare börjar något längre upp och till vänster. Detta beror ju på att det är där vi ofta hittar logon och början på menyer. Vill man manipulera placeringen lite mer kan man till exempel använda sig av en lite mer specifik bakgrund, helst ett foto, där det viktigaste objektet inte sitter i bildens mitt.
Vår blick kommer mest troligt att dras till vad som står ut mest i bilden och detta betyder att man även kan sätta sin call to action i närheten av denna istället för skärmens mitt. Färgen är också viktig att tänka på. Färg och psykologi är ju något som studerats en hel del genom åren och i vår kultur har vi ofta vissa omedelbara kopplingar till just färger, även om vi inte är direkt medvetna om dem.