5 vanliga misstag i webbdesign

När det kommer till webbdesign finns det en hel massa sätt att göra fel, och även små fel kan kosta en många besökare i det långa loppet. De flesta av dessa är dock enkla att undvika bara man känner till dem och vad de alternativa lösningarna är.

dator_frustrerad_289448903

1. “För många kockar”

Det blir vanligare och vanligare att mer än en person är involverad i designen av en sajt. Detta betyder att man ökar risken att olika personliga preferenser blandas ihop. Vilket då leder till ett slutresultat som känns allt annat en enhetligt.

Lösningen på detta är då inte att låta en person göra allt arbete utan istället skapa en stilguide som låter alla som arbetar med sajten använda förutbestämda element, grafiska komponenter och regler. På så sätt säkerställer man designen på sajten. http://designmodo.com/ kan hjälpa en att skapa en stilguide.

2. Missförstånd kring Call to Action

call_to_action_229568557Call to Action är ju knappen man har på sin sajt som leder en besökare till det man vill sälja till dem. Man kan ofta hitta många olika förslag på hur man ska hantera denna knapp, och vissa säger till och med att den måste placeras på en väldigt speciell plats på sajten. Men enligt Kissmetrics blogg är detta ofta missuppfattat.

De menar att placeringen av Call to Action-knappen inte ska göras på en specifik del av sajten utan kan placeras på flera olika ställen, men att det alltid ska komma efter man motiverat besökaren att göra detta. Titta bara på hur detta fungerar på spelsajten https://www.pokerstars.eu/se/. Där sitter Call to Action-knappen direkt under motiveringen att faktiskt klicka på den.

3. Irriterande pop-ups

Överallt på nätet kan man läsa om hur mycket folk ogillar pop-up-meddelanden på sajter. Saken är dock den att detta kommer praktiskt taget uteslutet från erfarenheter med dåligt hanterade pop-ups. Gör man det rätt kan det vara ett mycket effektivt verktyg på sin sajt,

Det viktigaste att börja med är att inte visa pop-up:en på en gång. Ett mycket bättre alternativ enligt ConversionXL är att använda en så kallad scrolling triggered pop-up. Detta bör också innehålla någon slags incitament för att gå vidare, som ett specialerbjudande, en rabatt eller liknande.

4. Frustrerande navigation

navigation_101706631En webbsajt med ett dåligt navigationssystem är mer eller mindre en katastrof. När denna blir onödigt invecklad och svår att förstå sig på ökar risken drastiskt att besökare helt enkelt lämnar sajten. För varför stanna när det inte går att hitta det man söker?

För att gå till rötterna på dessa problem kan man börja med att återbesöka sin sitemap och identifiera sina primära navigationslänkar och arbeta stegvis nedåt. Ha heller inte för många alternativ redan från början utan se till att hålla det till det nödvändiga minimumet. http://metamonks.com/ kan förklara dessa och fler lösningar för alla som vill skapa ett bättre menysystem.

5. Bristande responsiv design

Kanske ett av de största misstagen man kan göra idag är att inte ha responsiv design från första början. Detta är inte längre bara en bra funktion att ha utan ett krav. Det har sedan länge bekräftats att en stor andel av ens besökare kommer till ens sajt via mobila enheter. Och kan man inte leverera en bra upplevelse till dem går man ju miste om många potentiella kunder.

För att börja implementera detta kan man läsa hitta 16 användbara tutorials på Creative Bloq. Detta kommer att hjälpa en att hantera allt från typsnitt till video och optimera sajten för alla möjligt skärmstorlekar.

Slutord

Dessa är så klart inte de enda misstagen man kan göra i webbdesign. Det finns en hel del andra. Vilket är varför vi kommer återbesöka detta ämne i framtiden och tipsa om hur man undviker alla möjligt sorters misstag och föreslår lösningar på dem.